15 moduri de conectare cu copilul tău în vacanța de iarnă

Observ uneori scepticismul cu care ne privesc unii oameni când vorbim despre învățarea prin joacă. Și oricâte argumente științifice am oferi (sunt multe, foarte multe, dar vom reveni asupra lor cu altă ocazie), tot nu ar fi ușor să îi convingem.

Sincer, și noi alunecăm uneori spre abordări mai convenționale și rigide, deși am testat și ne-am convins că învățarea prin joacă funcționează (și nu doar la copii, dacă vă vine să credeți). Până la urmă, și noi ne-am format tot într-un sistem educațional căruia i-a lipsit această componentă. Cum să crezi că joaca poate să îl ajute pe copil să se dezvolte când ea e asociată, în cultura noastră, doar cu vacanțele și cu pierderea timpului?

Dar până să aducem în discuție argumentele oamenilor de știință pe acest subiect, ne-am gândit să vă propunem să testați voi înșivă beneficiile jocului în familie. Și ce ocazie mai bună ați fi putut avea decât vacanța și sărbătorile de iarnă?

Iată o listă de 15 activități pe care le-ați putea încerca:

1. Vânătoarea de Comori

Ați observat ce mult le plac copiilor misterele? Dacă nu le găsesc, le inventează. Pirații, în concepția lor, sunt personaje grozave (nicidecum bandiți), care trăiesc aventura vieții lor urmărind tot felul de hărți pentru a găsi comori. Vă las aici lista noastră cu indicii care să îi ducă pe copii la Marea Comoară. În cazul nostru, Comoara a fost un glob mare cu bombonele de ciocolată. Decideți voi care poate fi a voastră.

2. Bucătărit, spor la gătit!

Pentru noi, gătitul este activitatea preferată când suntem împreună, fără graba școlii sau a serviciului. Mai exact, coptul de prăjituri. (Sincer, am întâlnit puțini copii entuziasmați să gătească o ciorbă.) Banana Bread, brioșe sau turtă dulce, nu contează.

Important este să le facem împreună, să ne adâncim mâinile în aluat, să lingem niște castroane și apoi să ne înfruptăm din „rodul muncii noastre”. Eventual, negociați să faceți și curățenia împreună la final. Să fie un câștig pentru toată lumea. Aici aveți rețeta noastră de Banana Bread.

3. Lectură la căldură

Cum ar fi dacă, pentru această vacanță de iarnă, cumpărați o carte nouă cu care să vă delectați sub luminițele de brad? Și fiindcă tot veni vorba despre lectură, știați că în luna decembrie, cumpărând o carte pentru copii în librăriile Cărturești sau Elena Farago, puteți fi beneficiarul unui premiu INSPIRA? Detaliile campaniei le puteți găsi aici.

4. Decorațiuni de Crăciun

Copiilor le plac activitățile de creație, chiar dacă în forme diferite:
– conuri de brad pictate, pe care să lipească bucăți mici de bumbac pe post de „globuri”.
– ghirlande din inele de carton colorat, lipite.
– desen cu marker alb pe globuri.
– globuri de carton verde în forma unui Grinch haios.
– brăduți de carton.

Iată încă o idee la îndemâna oricărei familii: decorațiunile din aluat cu sare. Cu niște făină, sare și apă, faceți un aluat numai bun de modelat după buna plăcere a copiilor. Când se usucă, se poate vopsi și, de ce nu, îl puteți pune chiar în braduț. Iată aici o descriere mai detaliată a procesului.

5. Colinde… cum vreți voi.

Alegeți un colind preferat și cântați-l împreună. După ce îl cântați, încercați moduri noi și amuzante de a-l interpreta: dansând, stând cu capul în jos, cu o pernă pe cap ori cântând versurile unui colind pe melodia altuia. Sau, pur și simplu, întrebați-l pe copil care ar fi cel mai haios mod de a cânta un colind și intrați în joc. Copiilor le place așa de mult să intrăm în lumea lor!

6. Film în pijamale

La noi e rost de sărbătoare o săptămână întreagă dacă anunțăm că la finalul ei avem „Movie Time”. Nici nu contează atât de mult CE film vedem, cât faptul că avem această experiență ÎMPREUNĂ. Pop-corn, pijamale, un film potrivit vârstei copiilor și… cam atât.

„Cum a furat Grich Crăciunul” este unul dintre favoritele copiilor de sărbători. Oare al vostru care este?

7. Picnic în sufragerie

O parte a ideii de joacă este să facem lucrurile… altfel. Cum ar fi să „organizați” un picnic pe covorul din sufragerie, în loc de a mânca la masă? Cu pătură, sendvișuri și tot ce ați lua în mod normal la un picnic. Ca de obicei, îi putem lăsa pe copii să vină cu idei. Poftă bună și râs pe buze să fie!

8. Biscuiți cu bezele la… lumânare

Noi am testat aceasta năzbâtie și chiar ne-a ieșit. Tot ce vă trebuie este o lumânare (neapărat neparfumată), niște frigărui sau bețe de lemn subțiri, bezele moi, biscuiți și nelipsita ciocolată (tabletă). Copiii au pus bezelele în frigărui, le-au „perpelit” la lumânare până au început să se rumenească, puse apoi între doi biscuiți și o bucată de ciocolată, au făcut un sendviș delicios.

Ciocolata chiar s-a topit puțin de la bezeaua fierbinte, deci… a fost relativ ușor de mâncat. Singurul dezavantaj la acest experiment este că va trebui să puneți limite ferme la ingestia de dulciuri. Nu va fi ușor, dar cred că merită riscul.

9. Escapadă la patinoar

Când alegeți să faceți experimentul cu bezelele, poate planificați și escapada la patinoar imediat după. Să puneți digestia zahărului în mișcare.

Dacă sunteți ca mine, nu vi se va părea grozavă ideea de a ieși din confortul și căldura casei pentru niște ture de învârtit pe gheață. Sper doar că bucuria din ochii copiilor noștri, după ce dăm acele ture (poate ne luăm și niște trânte serioase pe gheață), să ne convingă să ieșim mai des din „bârlog”.

10. Explorăm Târgul de Crăciun

Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care mulți dintre noi le au din copilarile este vizita la ORĂȘELUL COPIILOR. Pe atunci nu era cine știe ce de capul lui: câteva locuri de joacă simple, câțiva vânzători de gustări și ceva luminițe. Târgul de Crăciun de azi însă a devenit un loc magic de explorat.

Un pont: Faceți-vă un selfie, printați poza și puneți-o într-un album sau ramă. Dr. Seuss, renumitul scriitor de cărți pentru copii spunea: „Uneori nu cunoști VALOAREA unui MOMENT decât atunci când acesta devine amintire.” Să adunăm așadar amintiri!

11. Fulgi de zăpadă de hârtie

Cu ani în urmă, fulgii de zăpadă din hârtie erau cel mai la îndemână accesoriu decorativ din casă. O foaie albă, împăturită în mai multe rânduri, o foarfecă bună care tăia colțuri și margini ale foii și, când o deschideai… ta-da-da-da!, apărea, ca prin magie, o formă interesantă.

Acum avem la îndemână tot felul de idei și tutoriale, cum puteți găsi aici. Sau faceți decupajele fără model, doar de dragul improvizației și al „misterului”.

12. Savurați o ciocolată caldă

Nu știu cum sunt copiii voștri, dar ai mei adoră momentele în care ne cuibărim în casă, la căldură, cu o cană de ciocolată caldă, proaspăt făcută… împreună. O fi influența filmelor hollywoodiene care prezintă această imagine în mai toate filmele lor de Crăciun? Sau, poate, ei doar au surprins un fir de poveste după care mulți tânjim: ceva cald, dulce… împreună.

Nu știu și nici nu contează. Merită încercat, dacă și pentru voi o ciocolată caldă poate fi un mod dulce de conectare.

13. Slime de sărbătoare

Nu cred că există ceva mai iubit de copii, dar detestat de părinți ca acest „slime”. Nu m-ar mira să aflu de la unii adulți că au coșmaruri cu canapele și haine distruse din cauza unui slime lăsat neglijent prin casă.
Ca de obicei, când unele lucruri tind să ne complice viața, preferăm să renunțăm complet la ele. Dar, poate și ratăm oportunități frumoase de joacă!

Alternativa ar fi să stabilim niște limite cu privire la modul de depozitare și să îi lăsăm pe copii să fie creativi. Fiindcă cea mai frumoasă experiență cu această plastilină nu este folosirea, ci tocmai crearea ei. Și uite așa, le oferim ocazia să citească instrucțiuni, să calculeze cantități, să improvizeze prin alegerea culorilor și a texturii, să modeleze și să își folosească imaginația. (Vedeți cum se împletește joaca cu învățarea?)

Noi am testat idei din aceasta filmare.

14. Puzzle Challenge

Cum ar fi să scoateți toate seturile de puzzle pe care le aveți prin casă și să vedeți câte puteți face într-o oră? Sau un interval pe care vi-l stabiliți voi. Setați alarma sau un timer și…start la construit!

Ce ziceți? Presiunea timpului vă ajută sau vă încurcă în a „vedea” piesele potrivite? Este de reflectat. Până una alta, sperăm să fie un timp amuzant de lucru împreună.

15. Sticluță senzorială de iarnă

Știați că… sticluțele senzoriale ajută la reducerea stării de nervozitate și promovează o stare de calm? Au un efect similar privitului de pești în acvariu sau al folosirii unei mingi antistres. Ele pot fi un accesoriu relaxant chiar și pentru adulți. Cu atât mai mult pentru copii.

Așadar, nu ratați ocazia de a crea o nouă amintire memorabilă. Partea frumoasă este că, dacă lipiți bine capacul sticluței, aceasta poate rămâne pentru multă vreme în recuzita voastră de joacă. Aici aveți detaliile pentru propriul vostru proiect senzorial.

Combinați activitățile între ele sau selectați-le pe cele care vi se potrivesc. Nu contează. Fiți creativi, spontani, veseli!

Important este să vă jucați cu copilul vostru în această vacanță și să îl observați îndeaproape.

Oare conectarea cu voi îl face mai cooperant? Mai dispus să țină cont de sfaturile voastre și să își însușească valorile familiei? Vi se pare mai predispus să ia inițiativa, să fie creativ în felul în care rezolva o problemă personală sau gestionează relația cu fratele lui?

Orice îmbunătățire pe care o observați în comportamentul lui se regăsește și în creierul lui. Așa că, atunci când va fi „provocat” și în zona academică, va fi mai pregătit să „intre în luptă”.

De fapt, joaca împlinește nevoia noastră profundă de conectare. Iar noi am fost creați pentru a experimenta acest lucru în relații apropiate, de siguranță. CONECTAREA deschide și inima, și mintea.

Așa cum spunea un renumit psihoterapeut: „Nu poți face cu adevărat CORECTARE (sau învățare) fără CONECTARE.”

Spor la joacă și la bucurie vă dorim de aceste sărbători de iarnă!